Головна » Архів матеріалів
 У рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України 31 жовтня 2013 року у заступника голови райдержадміністрації Алли БОРОВИК відбулася нарада «Про стан забезпечення соціально-медичного обслуговування ветеранів Великої Вітчизняної війни в районі». З інформацією виступив заступник директора територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорнухинського району Олександр ВАСИЛЕНКО. У Чорнухинському районі соціально-медичні послуги ветеранам Великої Вітчизняної війни надаються соціально-медичним відділенням територіального центру та частиною відділення соціально-медичних послуг у с. Вороньки. Забезпечують надання послуг лікар, медична сестра з фізіотерапії та масажист. 
 Станом на 01.10.2013 року обслужено 68 ветеранів Великої Вітчизняної війни. В середньому курс реабілітації триває від 1 до 10 днів. Ветеранам кожного дня перед процедурами вимірюється артеріальний тиск (надано 540 процедур). Зроблено 43 електрокардіограми. Внутрішній очний тиск вимірили 6 ветеранам, цукор в крові – 8 ветеранам. 22 ветерани отримали 220 фізіотерапевтичних процедур, 23 ветерани – 340 процедур рефлексотерапії, 9 ветеранів – 55 процедур аромотерапії, 11 ветеранів – 76 процедур кисневої терапії. Подобаються ветеранам ручний масаж та вібромасаж, на який прийшло відповідно 11 та 8 осіб. Ручного масажу надано 63 процедури, а вібромасажу –44. ). Новою послугою «тепловий килимок» скористалося 12 осіб, отримавши майже 100 процедур.
 Підбиваючи підсумки наради заступник голови райдержадміністрації Алли БОРОВИК зазначила, що одним із найважливіших завдань на даний час в районі є введення в експлуатацію частини відділення в с.Мокіївка. Тоді якісними соціально-медичними послугами буде забезпечено ветеранів війни Куріньківської, Мокіївської та Луговиківської сільських рад.
На даний час проводиться обстеження всіх ветеранів війни працівниками територіального центру за їх місцем проживання для виявлення потреб у соціальних послугах.

Переглядів: 457 | Додав: РМК | Дата: 04.11.2013 | Коментарі (0)

Сьогодні особлива увага приділяється реалізації завдань, доручень Президента України Віктора Януковича щодо забезпечення якісних умов життя населення. Одним із актуальних питань є стан утримання автомобільних доріг по яких доводиться щодня їздити як власним автотранспортом, так і громадським. Про проведення комплексу дорожніх робіт з поліпшення стану автомобільних доріг у 2013 році йшла мова на нараді у першого заступника голови райдержадміністрації Івана ЗІНЧИКА 24 жовтня цього року. Участь в нараді взяли начальник філії «Чорнухинський райавтодор» Олексій МАКСИМЕНКО, завідувач сектору архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Дмитро ПЕТРЕНКО, головний спеціаліст райдержадміністрації Микола ТЕРЕЩЕНКО.
 Начальник філії «Чорнухинський райавтодор» Олексій МАКСИМЕНКО доповів, що протяжність доріг загального користування на території Чорнухинського району становить 202,9 км, в т.ч.: дороги державного значення – 54,7 км, обласні автодороги місцевого значення – 62,7 км, районні автодороги місцевого значення – 85,5 км. За 9 місяців 2013 року на ремонт і утримання автодоріг району було використано 3100 020 грн. З них: на автодороги державного значення Кролевець – Конотоп – Ромни – Пирятин – 1599 168 грн., Чорнухи – Лубни – 648 108 грн.; на автодороги місцевого значення – 852 744 грн.
В період з квітня по червень 2013 року на автодорогах району ліквідовано 10 420 м2 ямковості для чого о використано 1170 т гарячого асфальтобетону, 12,7 т холодного асфальтобетону, 177 т шлаку, 300 т чорного щебеню.
Працівниками філії пофарбовано 1248 метрів погонних бар’єрної огорожі. Очищено і пофарбовано перильне огородження та колесовідбійний брус на 9 мостах загальною протяжністю 576 метрів погонних. Відновлено перильне огородження на 3 мостах протяжністю 48 метрів погонних. Нанесено 34 км дорожньої розмітки. Очищено та пофарбовано 9 автобусних зупинок. Також постійно скошувались бур’яни на узбіччі автодоріг, видалялися аварійно-небезпечні дерева, виконувались інші необхідні роботи. 
Під час осіннього огляду автодоріг було виявлено 903 м2 ямковості на автодорогах державного значення, необхідність заміни та встановлення 306 сигнальних стовпчиків, 126 дорожніх знаків, ремонту 184 метрів тросової огорожі, а також капітального ремонту покриття п’яти ділянок автодороги Кролевець – Пирятин. Потребує ремонту міст на автодорозі Луговики – (Р–60) протяжністю 24 метри.
Через недостатнє фінансування не виконаний капітальний ремонт більш як одного кілометра покриття на автодорозі Осняг–Богодарівка. Пошкоджені і потребують заміни водопропускні труби на автодорозі Хейлівщина – (Р – 60). Необхідно відновити 1,72 км тросового огородження на автодорогах місцевого значення.
Найскладніший період в експлуатаційному утриманні автодоріг – зимовий. Станом на 01.10.2013 року філією «Чорнухинський райавтодор» заготовлено понад 500 т протиожеледної суміші. Спецтехніка, яка буде задіяна взимку, стовідсотково готова до роботи . Здійснено ряд організаційних заходів та виконано окремі види робіт по підготовці до роботи в зимових умовах.
Підбиваючи підсумки наради, перший заступник голови райдержадміністрації Іван ЗІНЧИК зазначив, що утримання доріг в належному стані, – справа спільна. Зважаючи на недостатній стан фінансування дорожньої галузі району, вразі проведення невідкладних робіт на автодорогах, з районного матеріального резерву будуть виділені паливно-мастильні матеріали для їх виконання.
Переглядів: 509 | Додав: РМК | Дата: 25.10.2013 | Коментарі (0)

  22 жовтня 2013 року перший заступник голови райдержадміністрації Іван ЗІНЧИК провів нараду, на якій розглянуто питання: «Про стан реалізації Програми соціального розвитку сільських населених пунктів Чорнухинського району у 2013 році». Участь у нараді взяли працівники управління агропромислового розвитку райдержадміністрації, інших структурних підрозділів райдержадміністрації. Реформи, ініційовані Президентом України щодо забезпечення якісних умов життя населення, позитивно сприяють виконанню визначених Програмою завдань. Завдяки Програмі, яка реалізується зусиллями органів державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, керівників сільськогосподарських підприємств, фізичних осіб – підприємців, організацій, установ і громадян, вдалося забезпечити позитивну динаміку соціального розвитку сільських територій району.
 З інформацією виступив начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Олександр ОЖУГ, який відзначив, що Програма соціального розвитку сільських населених пунктів Чорнухинського району успішно реалізується останні три роки. Так, протягом 2012 року освоєно 4,3 млн. грн., станом на 22.10.2013 року – 4,68 млн. грн., що становить 120 відсотків до запланованого. У розрахунку на одного сільського мешканця використано в середньому 390 грн. Перевиконанню посприяло введення в дію цього року пілотного проекту господарства ПрАТ «Райз-Максимко» в с. Хейлівщина. Тут на реконструкцію тваринницького приміщення, встановлення холодильної установки та монтаж молокопроводу господарством інвестовано 1,5 млн. грн. По пілотному проекту, боротьба з амброзією, при плані 62 тис. грн. використано 70 тис. грн., що становить 113 відсотків.
Успішно здійснюється виконання намічених завдань за напрямками: школи – 129 %, об’єкти культури – 110,3%, соціальні об’єкти – 100%, об’єкти торгівлі – 100%. Кошти освоєно на ремонт. Зокрема, на об’єкти торгівлі використано кошти інвесторів в сумі 460 тис. грн.
  Програмою передбачено укладення соціальних угод між орендарями землі та сільськими громадами щодо фінансування соціального розвитку сіл на суму 1607, 5 тис. грн. Укладено угоди на суму 1375, 0 тис. грн. Отримано коштів 680 840 грн.
За рахунок коштів Програми проводяться роботи по будівництву та ремонту закладів освіти, культури, медицини, доріг, водогонів, вуличного освітлення та іншого…

Переглядів: 531 | Додав: РМК | Дата: 24.10.2013 | Коментарі (0)

21 жовтня 2013 року голова райдержадміністрації Анатолій БОЙКО провів щотижневу нараду з керівниками підприємств, установ, організацій, начальники управлінь і відділів райдержадміністрації, участь в якій взяв заступник голови райради Микола КРИВЧУН. В ході наради розглянуто питання про стан підготовки до зимово-стійлового утримання тваринництва в господарствах району; про підготовку закладів освіти до роботи в осінньо-зимовий період 2013-2014 років; про роботу із зверненнями громадян, які надійшли до виконкому Луговиківської сільської ради протягом 9 місяців 2013 року, відповідно до Указу Президента України від 07.02.2008 №109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права громадян на звернення до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування». З інформацією виступили начальник відділу виробництва та формування ресурсів сільськогосподарської продукції управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Василь ВОЛОШИН, виконуюча обов’язки начальника відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Ірина СЕМЕГАЛ, Луговиківський сільський голова Олексій ЛОЗОВИЙ. За результатами розгляду питань головою райдержадміністрації дані відповідні доручення.
Переглядів: 494 | Додав: РМК | Дата: 24.10.2013 | Коментарі (0)

У районі, як і по всій Україні, активно проводиться робота з втілення в життя нових соціальних ініціатив, проголошених Президентом України Віктором Януковичем. Нова соціальна політика передбачає надання якісних соціальних послуг найуразливішим верствам населення – сім’ям із дітьми, молоді, інвалідам.
Дорученням Президента України від 15 березня 2012 року «Щодо забезпечення послідовного впровадження державної соціальної політики щодо підвищення стандартів життя» передбачено вжиття заходів для вдосконалення роботи соціальних служб через повне охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та вчасного надання їм підтримки, шляхом введення до штату районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді нових штатних одиниць — фахівців із соціальної роботи. Згідно з листом Міністерства соціальної політики від 26.04.2012 р. № 228/0/15-12/56 «Про покращення надання соціальних послуг найуразливішим верствам населення» у 2012 році в районі було введено 9 посад фахівців із соціальної роботи, у 2013 році продовжили свою діяльність 6 працівників, роботою яких охоплені 12 сільських рад.
17 жовтня 2013 року в залі засідань райдержадміністрації проведено семінар-нараду для фахівців із соціальної роботи району. Директор районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Світлана ПРИЙМАК наголосила, що допомога кожній сім’ї, що опинилася у кризі, є пріоритетним завданням соціальних служб. В ході наради були розглянуті питання щодо результатів роботи центру та фахівців із соціальної роботи за дев'ять місяців цього року, обговорено питання, на які слід звернути увагу в подальшій роботі. Фахівці соціальної роботи звітували пронадання соціальних послуг на місцях, успіхи та проблемні питання. За результатами наради дано рекомендації та вказівки щодо подальшої діяльності фахівців, вирішення існуючих проблемних питань та забезпечення необхідних результатів роботи.
Переглядів: 501 | Додав: РМК | Дата: 18.10.2013 | Коментарі (0)

Соціальна політика держави направлена на забезпечення добробуту громадян. Президент України В.Янукович поставив чіткі завдання перед органами державної влади – повне охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення. Про стан та якість надання соціальних послуг даним категоріям і йшла мова на нараді у заступника голови райдержадміністрації Алли БОРОВИК 17 жовтня 2013 року. В роботі наради взяли участь директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорнухинського району Наталія ШАЦЬКА, начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Олександр МОЛДОВАН, директор районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Світлана ПРИЙМАК та провідний спеціаліст центру Людмила ЛИСЕНКО, начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Тетяна МАРЧЕНКО.
  Директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Чорнухинського району Наталія ШАЦЬКА в своїй доповіді зазначила, що на території району проживає близько 12 тисяч осіб, з них – 4203 пенсіонерів, які перебувають на обліку в управлінні Пенсійного фонду в Чорнухинському районі та управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації, в тому числі 715 інвалідів. Це ті категорії населення, про які в першу чергу, покликані турбуватися працівники терцентру. Станом на 01.10.2013 року територіальним центром обслужено 1707 осіб, в тім числі: 219 інвалідів, 331 ветерана війни.
  «На виконання соціальних ініціатив Президента України та з метою реалізації державної соціальної політики шляхом здійснення соціальної роботи з різними категоріями сімей в Чорнухинському районі з січня 2013 року приступили до роботи 6 фахівців із соціальної роботи, які працюють в 12 сільських радах», – розпочала звіт директор районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Світлана ПРИЙМАК. 
  За 9 місяців цього року спеціалістами та фахівцями із соціальної роботи центру СССДМ здійснено 461 соціальне інспектування 375 сімей різних категорій, в них виховуються 659 неповнолітніх дітей. Їм надано 1938 соціальних послуг різних за видами.
  Під час роботи вирішувалися такі проблеми:
- оформлення свідоцтв про народження дітей – 5 з 5 сімей;
- оформлення документів на отримання субсидії – 9 сімей;
- оформлення документів на отримання державних соціальних допомог – 47 сімей;
- оформлення документів на отримання пільгових пенсій: по втраті годувальника – 1 сім'я, багатодітній матері – 1 сім'я;
- оформлення документів на власність житла – 3 сім'ї;
- отримано реєстрацію – 2 сім'ї;
- оформлення документів (паспорта) – 1 особа;
- погашення боргів – 2 сім'ї;
- надано матеріальну допомогу – 8 сімей;
- надано гуманітарну допомогу – 6 сімей;
- поставлено на облік в центр зайнятості – 5 особи з 5 сімей;
- зменшено асоціальну поведінку батьків – 13 осіб з 12 сімей;
- посприяли в придбанні твердого палива (дров) для 1 багатодітної сім'ї та 1 неповної;
- надали допомогу в оформленні позовної заяви в суд 1 багатодітній сім'ї;
- 16 осіб з 14 сімей працевлаштувалися без трудової книжки;
- 3 вагітні жінки поставлено на облік в жіночу консультацію, з них 1 – неповнолітня;
- 1 багатодітна сім'я – сприяння в ремонті водопровідної колонки.
Триває робота по проведенню благодійної акції по збору коштів для лікування онкохворої дитини, зібрано близько 8000 грн.
Сприяли в оздоровленні 33 дітей в таборах відпочинку: районному таборі «Світанок» ( с.Городище), обласних та на березі Чорного, Азовського морів.
Посприяли у придбанні житла для особи з числа дітей, позбавлених батьківського піклування. Сільська рада придбала за 45 тис. грн. соціальне житло.
Покращено житлові умови 23 сімей; зменшено асоціальну поведінку 12 осіб з 12 сімей; налагоджено стосунки в сім'ї – 5 сімей.
  Охоплено соціальним супроводом 37 сімей, в яких виховується 76 неповнолітніх дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Їм надано 309 соціальних послуг.
  В ході роботи досягнуто таких результатів:
- зменшення асоціальної поведінки – 8 сімей;
- полікувалися від алкоголю – 2 особи з 2 сімей;
- покращення житлово-побутових – 15 сімей;
- працевлаштування (без трудової книжки) – 4 сім'ї;
- налагоджено взаємостосунки в сім'ї – 8 сімей;
- оформлення соціальної допомоги – 21 сім'я;
- оформлення субсидії – 1 сім'я;
- надання гуманітарної допомоги – 4 сім'ї;
- надання спонсорської та допомоги (ТОВ «Агрокультура») у сумі 250 грн. на харчування дитини в школі – 1 сім'я; районна організація Партії регіонів – 2000 грн. 4 сім'ям на придбання шкільного одягу та взуття по 500 грн. кожній; ТОВ «Баришівська зернова компанія» - 375 грн. 1 сім'ї на придбання шкільної форми;
- надання матеріальної допомоги з районної програми «Турбота» – 4 сім'ї по 800 грн. кожній;
- поставлено на облік в центр зайнятості – 2 особи з 2 сімей;
- підвищено рівень виховного потенціалу – 9 сімей.
В результаті роботи знято із соціального супроводу 10 сімей з позитивним результатом. Всього районним центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за звітний період надано 5985 соціальних послуг 860 особам.
Переглядів: 508 | Додав: РМК | Дата: 18.10.2013 | Коментарі (0)

13 жовтня 2013 року на базі Чорнухинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів відбувся семінар директорів загальноосвітніх та   позашкільних навчальних закладів.  На семінарі було обговорено питання введення в дію Типової інструкції з діловодства в загальноосвітніх навчальних закладах. З інформацією   по введенню в дію Типової інструкцію з діловодства в загальноосвітніх навчальних закладах виступив начальник відділу освіти, молоді та спорту РДА  Микола ІВАШИНА. Про загальні положення та вимоги до складання та оформлення документації згідно Типової інструкції інформувала методист райметодкабінету Оксана ВЕДЬ. Методист райметодкабінету Наталія ГОЛІЧЕНКО розкрила основні вимоги до складання наказів відповідно до Типової інструкції. Про оформлення протоколів передбачених Типовою інструкцією з діловодства у загальноосвітніх навчальних закладах  доповів методист РМК Павло ЗАВГОРОДНІЙ. 
 
Для ознайомлення презентація:/instrukcija_seminar_11.10..ppt
Переглядів: 529 | Додав: РМК | Дата: 18.10.2013 | Коментарі (0)

У середу, 16 жовтня 2013 року, заступник голови райдержадміністрації, голова комісії Алла БОРОВИК провела чергове засідання комісії щодо соціальної роботи із сім'ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, яка здійснює координацію між суб’єктами соціальної роботи з метою комплексного вирішення питань сімей, дітей, та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах, сприяє підтримці членів цих сімей у вирішенні життєвих проблем, які вони не в змозі подолати за допомогою власних засобів і можливостей, попереджає виникнення нових складних життєвих обставин та створює умови для подальшого самостійного розв’язання проблем, які виникають.
Директор районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Світлана ПРИЙМАК поінформувала членів комісії та запрошених про результати здійснення соціальної роботи із сім'ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, та перебувають на обліку центру. Колегіально прийнято рішення про взяття під соціальний супровід 3 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Знято із позитивним результатом із соціального супроводу – 16 сімей. З метою оперативного вирішення проблемних питань було запрошено батьків із п'яти сімей, які перебувають під соціальним супроводом.
Члени комісії обговорили спільний план дій для надання допомоги у подоланні проблем сімей з дітьми та наголосили про відповідальне виконання своїх батьківських обов'язків. 
Заступник голови райдержадміністрації Алла БОРОВИК наголосила, що реалізації в районі соціальної ініціативи Президента України В.Януковича щодо вдосконалення роботи соціальних служб шляхом повного охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та вчасного надання їх підтримки і надалі приділятиметься особлива увага.


Переглядів: 558 | Додав: РМК | Дата: 18.10.2013 | Коментарі (0)


У п’ятницю, 11 жовтня 2013 року, заступник голови райдержадміністрації Алли БОРОВИК провела нараду: «Про хід виконання районної Програми розвитку позашкільних навчальних закладів Чорнухинського району на 2010-2013 роки», участь у якій взяли начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Микола ІВАШИНА, завідувач сектору культури і туризму райдержадміністрації Віталій КУСКОВ, та директори позашкільних закладів Чорнухинського району.
На початку наради Микола ІВАШИНА дав загальну характеристику роботи всих позашкільних закладів району, зупинившись на завданнях, які були поставлені перед позашкіллям Президентом України Віктором Януковичем щодо всебічного розвитку кожної дитини. Протягом 2012-2013 навчального року заклади працювали над удосконаленням методів і прийомів роботи керівників гуртків, тренерів-викладачів, проводили роботу, спрямовану на виховання національної свідомості та загальнолюдських цінностей у дітей, виховували в учнів бережливе ставлення до природи, сприяли пробудженню інтересів до вивчення живої природи та культури спілкування з нею, вихованню гармонійно розвинутого молодого покоління, популяризації здорового способу життя, навичок дитини жити в колективі, відчуття відповідальності, вирішували проблеми по покращенню матеріально-технічної бази , вдосконаленню змісту, форм і методів навчально-виховної діяльності гуртків та секцій. 
 Про свою роботу з даного питання прозвітувалася директор БДЮТ Тетяна ШОКАЛО. Вона зазначила, що на базі Будинку дитячої та юнацької творчості діє 14 гуртків, де навчається 200 вихованців. Заклад працює за 4 напрямками: художньо-естетичний, туристсько-краєзнавчий, науковий (МАН), технічний. В цьому році вихованці БДЮТ узяли участь у 13 обласних конкурсах естетичного спрямування та отримали 10 нагород.
Також заслухано звіт директора Чорнухинської ДЮСШ Юрія ЯРМОЛЕНКА. Школа працює по трьох спортивних напрямках: футбол, настільний теніс, спортивний туризм. Її відвідує 207 дітей. Протягом навчального року вихованці ДЮСШ брали участь у районних та обласних змаганнях з настільного тенісу, спортивного туризму, мірялися силами в дитячо-юнацькій футбольній лізі області та мають певні досягнення як на районному, так і на обласному рівні.
Директор Станції юних натуралістів Тетяна МОГИЛЕВСЬКА детально зупинилася на діяльності свого закладу, при якому протягом 2012-2013 навчального року працювало 9 профільних гуртків за трьома напрямами: біологічний, екологічний, ужитково-декоративний. У районних етапах масових заходів біологічного спрямування взяло участь 111 учнів.
Учні загальноосвітніх закладів Чорнухинського району неодноразово брали участь у всеукраїнських конкурсах, акціях, експедиціях, фестивалях, конкурсах екологічних плакатів та трудових акціях, де займали призові місця.
Підбиваючи підсумки наради заступник голови райдержадміністрації Алла БОРОВИК акцентувала увагу присутніх на тому, що виконання Програми залежить від постійного врахування інтересів дітей та формування гурткової роботи відповідного спрямування. Ми повинні забезпечувати потреби дітей постійно, працюючи творчо, гнучко, а не за стійким шаблоном.
Переглядів: 484 | Додав: РМК | Дата: 16.10.2013 | Коментарі (0)

   Під такою назвою в приміщенні Будинку дитячої та юнацької творчості 10 жовтня цього року пройшов районний етап конкурсу юних гумористів в трьох номінаціях: «Вишневі усмішки», «Власні усмішки» та «Веселий пензлик». В конкурсі взяли участь 9 загальноосвітніх закладів району та БДЮТ.
   Конкурс засвідчив, що соціальна ініціатива Президента України «Кожній дитині – всебічний розвиток», у районі підкріплюється конкретними справами. В школах, Будинку дитячої та юнацької творчості значну увагу приділяють розвитку творчих здібностей дітей. Директор БДЮТ Тетяна ШОКАЛО зазначила, що представники Чорнухинського району на обласному конкурсі юних гумористів щороку виборюють призові місця.
   Кращий малюнок. Краща власна гумореска. Краще виконання однієї з історій Остапа Вишні. До конкурсу діти підійшли з повною відповідальністю. Журі належно оцінило їх старання: переможців нагороджено грамотами відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, а кращі роботи будуть направлені на обласний етап конкурсу.
   В рамках конкурсу, який триватиме по 24 жовтня включно, передбачено ще багато цікавих пізнавальних і розважальних заходів.


Переглядів: 668 | Додав: РМК | Дата: 11.10.2013 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 15 16 17 18 19 ... 21 22 »